Blogg

ÅNGEST ÅNGEST ÅNGEST OCH LITE LEDSEN!

13 december, 2017

[ Samarbete Inredningsbutiken Oneside ]

Gokväll!

Jag vet inte om det är jag som är lite känslig eller så men fy så oroad jag blev idag efter dagens tandläkarbesök med Astrid. Det första tandläkaren säger när vi kommer in är att Astrid har miniraliseringsstörningar på en hel del av sina tänder. Jag hade aldrig hört talas om detta innan men har ju undrat över hennes små beläggningar på vissa av hennes tänder. Sedan inte nog med det utan när tandläkaren tittar och ser att Astrid har dubbla rader tänder på två ställen i underkäken säger hon, att när man ser sitt barn få upp vuxentänderna och inte inte tappat mjölkisarna,  har man två veckor på sig att vicka bort de gamla.
Då blev jag så irriterad! För så fort jag såg att Astrids vuxentänder kom upp, för cirka 2,5 månader sedan, ringde jag till Folktandvården här i byn och hörde efter vad vi skulle göra och hur vi skulle tänka. Personen som svarade sa att hon inte hade någon kunskap om detta men utan att veta skulle det nog ändå gå bra att vänta till jul trodde hon. Alltså ett ganska oengagerat och bekvämt svar. Och vad visste jag? Det var ju därför jag ringde dit! Jag skulle ju helt klart fått en telefontid till en tandläkare.

Så istället har vi haft en hemsk eftermiddag på Folktandvården när de frågade mig om de skulle dra ut hennes två tänder DIREKT. Såklart ville jag ju det och Astrid också även om det är hemskt att gå igenom. Hon fick tre långa sprutor och det var gråt och skrik till sist för de satt så hårt. Vi fick bara ut en…sedan hade jag inte hjärta att låta de fortsätta mer då Astrid skrek att det gjorde ont 🙁 Så nu har vi hemläxa på den andra, vicka vicka vicka!

Men nu när vi kom hem och tårarna hade slutat rinna på Astrid började jag återigen fundera på den första delen av tandläkarbesöket. Alltså miniraliseringsstörningarna på tänderna, jag googlade (på seriösa sidor) och hjälp vilken ångest jag fick! Det känns ju verkligen så skrämmande att läsa att tänderna är sköra, går lätt sönder, bidrar till stora problem för både personen i fråga och tandvården i framtiden mm, mm. Nu är jag inte helt på det klara om Astrid har mycket eller lite miniraliseringsstörningar men detta ska vi såklart ta reda på.  Har på riktigt världens största klump i magen och vill bara krama om min fina flicka. Tänderna är ju så viktiga. Tandläkaren underströk att detta är inget vi kunnat påverka men vad hjälper det 🙁 Så ledsen för hennes skull <3 Men nu ska vi göra det absolut bästa vi kan så munskölj morgon och kväll och en ny, ännu bättre tandkräm.
Blir i alla fall lite uppiggad av att komma hem och se min coola vas från Inredningsbutiken Oneside stå där och blänka. Visst är den fin? Med rabattkoden Nina20 får du 20 % rabatt på deras egna varumärke Onesidedesign.
Tänk så fin den blir till våren med ljusrosa ranunkler i 😉
Tack för jag fick bubbla ut lite här hos er, nu ska jag gå och ta mig lite kvällsmat och spela lite Uno med Astrid <3

KRAM

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anna-Karin 13 december, 2017 at 19:54

  Vår son har haft samma problem med tänder som kommit innan mjölktänderna lossnat. Pratade med en bekant som är tandläkare och hon tyckte inte det var någon brådska så nog tycker jag att 2,5 vecka lät lite paniksnabbt av er tandläkare. Nu har en äntligen lossnat, men han har gått med dubbla i flera månader, och vi litade nog på att den skulle lossna själv. ? Lär väl få tandställning sen, men vår tandläkarvän sa att tungan brukar hjälpa att sätta de nya på plats. Men vicka massor låter som en plan.

 • Reply Carina Eriksson 13 december, 2017 at 19:57

  Hej Nina!
  Har en tjej på 7 år som jag (som arbetar som tandsköterska) i början av året såg något gult på en av hennes nya framtänder i underkäken och trodde att det var tandsten. Försökte själv att ta bort det men insåg efter en liten stund att nej detta är inte tandsten utan en emaljstörning då fick jag samma känsla som du så jag bokade tid hos en tandhygienist på mitt jobb som då såg att hon även hade det på 3 av sina fyra 6 års tänder och ev på en till. Jag fick sån ångest o rädsla för att hennes andra nya tänder skulle se likadana ut. Men har ny fått förklarat att det behöver inte bli problem med dessa och att man nu kommer att hålla mer koll. Vi flourlackar var tredje månad hemma och de nya tänder som kommit fram efter är fina?. Så jag håller tummarna för att det blir så med Astrids också. Och lycka till med vickandet, det rekommenderar vi där jag jobbar när vi pratar med föräldrar som ringer ang sina barn med samma problem. Kram Carina i Sala

 • Reply Cindy 13 december, 2017 at 21:15

  Va jobbigt för er ? styrkekramar ?

 • Reply Carolina 13 december, 2017 at 22:17

  Vår dotter har med detta, och förhoppningsvis behöver det ej följa med när man tappat mjölktänderna. Inget du har kunnat göra utan något som hänt typ i magen vid bildning av tänder.

  Hoppas att jag fått rätt info och att allt löser sig!
  Vuxentandkräm är bra sa de till oss. Vi har även fått som ”lagning” på de tänder som är sköra.

 • Reply Jenny 13 december, 2017 at 22:34

  Jättetrist med din dotter. Verkligen! 🙁
  Kan dock inte låta bli att tycka det är osmakligt med reklam i sådana allvarliga inlägg. :/

 • Reply Linda 13 december, 2017 at 22:58

  Stackars dottern ??

 • Leave a Reply