Blogg Inredning Tips

7 tips om mattor!

28 januari, 2017

Mattor tycker jag verkligen är A och O när man ska inreda ett rum! Du kan ju ha värsta soffan, finaste kuddarna med ett soffbord fullt med vackra ljusstakar, men utan matta blir det ju bara kalt och trist.  Nedan ska jag försöka knåpa ihop ett par tips jag tycker är viktiga att tänka på när man ska skaffa sig sin matta. Ett vanligt misstag är att man köper en för liten matta så läs nedan som sagt 🙂

 • Mattan ska vara minst lika bred som soffan. Att ha en för liten matta kan vara lika illa som att inte ha en alls tycker jag.
 • Ställ soffan/möblerna en bra bit in på mattan, cirka 10-20 cm in.
 • Möblerna bör ha minst två möbelben på mattan.
 • Mattan under matbordet bör vara så stor att ingen stol hamnar utanför mattan när du drar ut stolen. Mät bordet och lägg till minst 50 centimeter.
 • Mönstrad matta = enfärgade kuddar i soffan eller vise versa. Självklart kan du mixa, det har jag gjort massor tidigare i höstas men det krävs en viss försiktighet kan jag tycka för att det inte ska bli för orolig och rörig känsla.
 • Ett bra budgettips är att sätta ihop två eller flera mattor till en stor. Lägg mattorna lite omlott, ovanpå varandra. Om det är samma typ av matta och mönstret matchar lägg dem gärna kant i kant. Du kan även tejpa ihop dem under om du vill.
 • Personligen tycker jag en slätvävd matta passar bra under ett matsalsbord där stolar dras fram och tillbaka medan en mysig, lurvig ryamatta passar fint vid soffdelen 🙂

  I vår soffdel har vi en långluggad ryamatta från Ellos. Den är verkligen supermysig! Som ni ser står sofforna en god bit in på mattan. Vår matta är 2×3 meter vilket är tillräckligt men ibland drömmer jag om en ännu större faktiskt.

  Plockar upp grönturkosa färger i detaljerna och satsar på en neutral bas vilket ger mig friheten att lätt kunna byta ut färgerna på detaljerna.


  Vår fina matta ”Vallöby” från Ikea passar perfekt under matsalsbordet. Stolar står fint på mattan, till och med när vi sitter där.

  Lycka till med era mattor, glad inredning på er! KRAM!

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Carina 29 januari, 2017 at 09:33

  Jag har lite funderinga kring det här med mattor… jag hade en sådan som du har vid tv fast mörk. Jag tycker personligen att en sådan matta är svår att dammsuga och hålla rent. Min pojk som får sitta framför tv ibland o äta te.x popcorn och spiller det, det är inte så lätt att rengöra. Men jag tycker det är super fint o mysigt hos andra!! ??

  Sen de där med matta under köksbordet.. nja inte så fräscht i mina ögon mkt spill o ett o ett annat glas mjölk som åker ut.

  Hoppas inte du ta detta som kritik utan det är bara jag som ser det så o hur vida det hade passat hemma hos mig.
  Du har det verkligen superfint!!

 • Leave a Reply